DOĞU AKDENİZ ÇEVRECİLERİ (DAÇE)
Doğu Akdeniz Bölgesi'nde; Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye il ve ilçelerinde 1991 yılından beri çevre koruma amaçlı çalışmalar yapan örgüt ve yurttaş duyarlığı grubu 09 Şubat 1991 cumartesi tarihinde Adana'da toplanarak Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) adı altında bir iletişim ve dayanışma grubu oluşturmuşlardır.
Küresel, ulusal, bölgesel ve yerel çevre sorunlarıyla ilgili olarak düzenli dayanışma ve bilgi alışverişi içinde olan DAÇE, Türkiye'nin diğer bölgelerindeki çevre ve doğa koruma örgütlerine, yurttaş dayanışmalarına da örnek olan başarılı ve gönüllü bir örgütlenme modelidir.
DAÇE; derneklerden gelen gündem önerileri ile iki ayda bir düzenli olarak toplanır ve başta Gülnar-Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santralı ve bölgeye yapılması düşünülen çok sayıdaki termik santrallar olmak üzere yöresel kaynaklı, ancak büyük çevre sorunlarına yol açabilecek küresel çevre sorunları hakkında bağlayıcı olmayan eylem ve çalışma programları yapar ve yapısındaki örgütler aracılığı ile bunları uygulamaya koyar.
DAÇE, ilk kuruluş toplantısını Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) ve İskenderun Çevre Koruma Derneği'nin davetiyle 16.02.1991 yılında Adana'da ÇETKO lokalinde yapmıştı. Toplantıya çağırıcı derneklerden başka Antakya, Payas Çevre Koruma Dernekleri, S.O.S Akdeniz Grubu (Yeşiller) Adana grubu ve İçel Çevre Gönüllüleri Derneği temsilcileri katılmıştı.
|
Soldan sağa Oktay Demirkan (İskenderun Çevre Koruma Derneği), Kadir Altay (Adana Yeşilleri), Cemil Altay (İskenderun Çevre Koruma Derneği), Şemsettin Eser (İskenderun Çevre Koruma Derneği) ve ÇETKO'dan bir erkek ve kadın arkadaş. |
|
Soldan sağa: Hilmi Çamurdan (Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği),Kadir Altay (Adana Yeşilleri), Cemil Altay (İskenderun Çevre Koruma Derneği), Şemsettin Eser (İskenderun Çevre Koruma Derneği) ve ÇETKO'dan bir erkek arkadaş. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder